Extra verhoging heffingvrij vermogen voor ouderen vervalt in 2016

Hebt u vermogen? Dan betaalt u daar belasting over. Maar niet over uw hele vermogen. Er geldt een vrijstelling. Dat wil zeggen dat u alleen belasting betaalt over het deel van uw vermogen dat boven een bepaald bedrag uitkomt. Dit bedrag heet het heffingvrij vermogen.

Als AOW-gerechtigde kunt u tot en met 2015 recht hebben op een extra verhoging van het heffingvrij vermogen. Dit wordt ook wel de ouderentoeslag genoemd. Die extra verhoging van het heffingvrij vermogen vervalt vanaf 2016 omdat het kabinet de belastingvrijstelling voor inkomen uit vermogen voor iedereen gelijk wil trekken. Ouderen met vermogen worden voortaan dus hetzelfde behandeld als andere burgers met vermogen.

Voor wie geldt dit?
Het vervallen van de extra verhoging van het heffingvrij vermogen heeft alleen gevolgen voor u als deze in 2015 krijgt. Dat is het geval als u aan de volgende 3 voorwaarden voldoet:
- U hebt de AOW-leeftijd of u bereikt deze leeftijd in 2015.
- Uw inkomen uit werk en woning (box 1) is € 20.075,- of lager.
- Uw vermogen op 1 januari 2015 is hoger dan € 21.330,-. Of uw gezamenlijk vermogen is hoger dan € 42.660,- als u een partner hebt.

Wat merkt u van het vervallen van de extra verhoging?
- U gaat meer belasting betalen.
- U hebt misschien geen recht meer op zorgtoeslag, huurtoeslag en kindgebonden budget. Of deze toeslagen kunnen lager worden.
- Andere toeslagen, tegemoetkomingen of eigen bijdragen waarbij het inkomen of vermogen een rol speelt, veranderen of verdwijnen.


 

Wilt u gratis op de hoogte worden gehouden? Meldt u dan aan voor onze nieuwsbrief

Vragen of opmerkingen?
Wij brengen u graag in contact met de expert.
Bel 0315-681947 of mail ons.