Ketenregeling seizoensarbeid per 1 juli gewijzigd

Vanaf 1 juli 2016 kan de ketenregeling in het geval van seizoensarbeid via de cao worden aangepast. De tussenpauze van zes maanden in de ketenregeling kan worden verkort naar drie maanden. Na deze pauze van drie maanden kan er dan opnieuw een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd worden aangegaan.

LTO Nederland, CNV en FNV trokken vorig jaar bij minister Asscher aan de bel. Ze vonden dat veel landbouwbedrijven werden benadeeld door de regel in de Wet Werk en Zekerheid dat er minimaal zes maanden tussen twee tijdelijke contracten moeten zitten, om deze niet als opeenvolgend te laten gelden. In het seizoenswerk is de periode van zes maanden te lang, was de klacht.

De Eerste Kamer heeft op 31 mei jl. een wetsvoorstel van minister Asscher aangenomen dat de mogelijkheid biedt de tussenpoos in het seizoenswerk te verkorten van zes naar drie maanden. Voor een aldus gewijzigde cao in het seizoenswerk is dan formeel niet nog eens de toestemming van de minister nodig. De cao-partijen kunnen zelf bepalen voor welke functies de afwijking van de hoofdregel noodzakelijk is.

De land- en tuinbouwsector is het bekendste voorbeeld van seizoenswerk, maar het kan ook gaan om werk in de horeca en recreatiesector (bijvoorbeeld campings en strandpaviljoens), de amateursport of het begeleiden van gehandicaptenvakanties.

Transitievergoeding
Werkgeversvereniging AWVN wijst er wel op dat de tussenpauze van meer dan drie en maximaal zes maanden de keten voor de transitievergoeding niet doorbreekt. Bij een dienstverband van ten minste 24 maanden is de werkgever de transitievergoeding verschuldigd, als hij de werknemer geen aanbod doet voor een nieuw contract wat ten hoogste zes maanden later ingaat. Voor de berekening van de transitievergoeding tellen de tussenpozen zelf niet mee.

Wilt u gratis op de hoogte worden gehouden? Meldt u dan aan voor onze nieuwsbrief

Vragen of opmerkingen?
Wij brengen u graag in contact met de expert.
Bel 0315-681947 of mail ons.